Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi
İçindekiler:
- Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Nedir?
- Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
- Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi’nin Avantajları Nelerdir?
- Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi’nin Dezavantajı Var Mıdır?
- Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
- Lazerle Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Nedir?
- Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisinde Kristalize Fenol Yöntemi Nedir?
- Pilonidal Sinüs Lazer Tedavisi Fiyatları Nasıl Belirlenir?
- Kuyruk Sokumunda Kıl Dönmesi Nasıl Geçer?
- Kristalize Fenol Tedavisi Nedir?
- Kıl Dönmesi Tedavisi Bitkisel Olur Mu?
- Kuyruk Sokumu Kıl Temizliği Nasıl Yapılmalı?
- Bayanlarda Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
- Kadınlarda Kıl Dönmesi Nerde Olur?
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Nedir?
Kıl dönmesi özellikle genç yetişkin bireylerde (erkelerde daha fazla olmak üzere görülen), sıklıkla kuyruk sokumu bölgesinde yerleşim gösteren, kronik-ağrılı-akıntılı bir hastalıktır.
Kıl dönmesi tedavisi de bu hastalığın iyileştirilmesi için kullanılan cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlere verilen isimdir.
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Tüm kıl dönmesi hastaları “ameliyatsız yöntem” ya da minimal invazif olarak isimlendirilen tedaviler için uygundur. Hastanın daha önceden kıl dönmesi ameliyatı olmuş olması da bunun için bir engel değildir.
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi’nin Avantajları Nelerdir?
Eskiden kıl dönmesi için uygulanan büyük kesiler ve dokuların çıkartıldığı yahut kaydırmaların (flap yöntemleri) yapıldığı ameliyatlardan sonra hastalar genel anestezi alarak hastanede yatmak zorunda kalmakta ve gündelik aktivitelerine çok geç dönebilmekteydiler.
Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinde hastaneye yatış olmadan sadece lokal anestezi kullanılarak kıl dönmesi alanı temizlenmekte ve uygulamadan hemen sonra hasta evine gönderilebilmektedir. Uygulama sonrası hemen ertesi gün duşunu alan hasta gündelik işlerine rahatlıkla dönebilmektedir.
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi’nin Dezavantajı Var Mıdır?
Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi, ağırlıklı pratiği proktolojik hastalıklar olan cerrahlar tarafından dikkatle uygulandığında herhangi bir dezavantajı bulunmamaktadır.
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerinin esası mevcut kist içeriğinin lokal anestezi altında boşaltılması ve akabinde kist duvarının destruksiyonu (duvarlarının tahrip edilmesi) şeklindedir.
Bu sabit aşama yapıldıktan sonra günümüzde güncel olarak kullandığımız iki temel yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki kristalize fenol uygulaması diğeri ise lazer uygulamalarıdır.
Lazerle Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi Nedir?
Lokal anestezi sonrası dışarıda bulunan bacalardan (sinüs orifislerinden) girilerek tüm kavitenin temizlenmesi-kıllardan arındırılması işlemi dikkatle gerçekleştirilir. Bu aşama sonrasında sinüs kist duvarları lazer ile tahrip edilerek işlem sonlandırılır.
Ameliyathane kullanılmadan, poliklinik şartlarında, sadece lokal anestezi ile yapılabilen ve hastanın hemen ertesi gün işine dönebileceği son derece konforlu bir ameliyat yöntemidir.
Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisinde Kristalize Fenol Yöntemi Nedir?
Aynı lazer yönteminde olduğu gibi sadece lokal anestezi kullanılarak, ameliyathane dışında da rahatlıkla uygulanabilen kıl dönmesi tedavisinde son derece konforlu bir tedavi yöntemidir.
Tüm kıl dönmesi kavitesi etkin bir biçimde kıllardan arındırıldıktan sonra kavite içerisine kristalize haldeki fenol parçacıkları yerleştirilir. İşlem sonrasında hastada herhangi bir ağrı ve acı oluşmaz ve hasta ertesi gün duş alarak günlük aktivitelerine geri dönebilir.
Pilonidal Sinüs Lazer Tedavisi Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Günümüzde anal bölge hastalıklarının tedavisinde sıkça kullanılan lazer tedavisinin maliyeti kurumlar arası farklıklar göstermektedir. Ülkemizde maalesef yaygın bir biçimde kötü kullanım örnekleri olan lazer uygulamalarının maliyeti uygulayan cerrahın tecrübesine, uygulanan merkeze ve kullanılan cihazın özelliklerine göre değişmektedir. Hastalarımızın bu tür işlemler öncesinde ciddi bir araştırma yaparak karar vermelerini önermekteyiz.
Kuyruk Sokumunda Kıl Dönmesi Nasıl Geçer?
Kıl dönmesinin tedavisi cerrahidir. Yani hastalık bir cerrahın yapacağı müdahale sonrasında geçer. Bazen akıntının azalması geçici bir iyilik hissi yaratabilir ama bu sorunun bittiği anlamına gelmez. Tedavi seçiminde doku kaybı ve dolayısıyla işgücü kaybı olmadan hastalığın geçmesine odaklanılmalıdır.
Kristalize Fenol Tedavisi Nedir?
Kıl dönmesi tedavisinde kullanılan kristalize fenol yöntemi, hastaneye yatma gereksinimi olmadan, ağrısız bir biçimde uygulanabilen, işlem sonrası hastanın gündelik aktivitelerine hızla geri dönebildiği son derece konforlu bir tedavi yöntemidir.
Kıl Dönmesi Tedavisi Bitkisel Olur Mu?
Kesinlikle olmaz. Bu tür kulaktan dolma bilgilerle uygulanan tedavi yöntemleri hastanın vakit kaybetmesine dolayısıyla hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır.
Kuyruk Sokumu Kıl Temizliği Nasıl Yapılmalı?
Kıl dönmesine yatkınlığı olan veya bu nedenle tedavi edilmiş olan hastalarımıza lazer epilasyon yöntemiyle kıl temizliği önermekteyiz. Bunun dışında zeytin yağlı sabunlarla kuyruk sokumu bölgesinin günlük duşlarda temizlenmesi yeterlidir.
Bayanlarda Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
Kıl dönmesinin belirtileri kötü kokulu akıntı bu akıntıya bağlı kaşıntı ve ağrıdır. Erkeklerde ve bayanlarda belirtiler arasında fark görülmez. Ancak bayanlarda cildin daha hassas olması nedeniyle şikayetler biraz daha belirgin hale gelebilir.
Kadınlarda Kıl Dönmesi Nerde Olur?
Vücudun bütün bölümlerinde görülebilen kıl dönmesi en sık olarak karşımıza kuyruk sokumu bölgesinde çıkmaktadır. Bu alanın çukursu yapısı, burada kılların ve iç çamaşırlarındaki pamuklu ürünlerin kolayca birikmesine neden olmaktadır.
Dönmüş kıl nasıl çıkartılır?
Kıl dönmesi ameliyatlarında yapılan işlem bundan biraz daha komplikedir. Ameliyatta amaç dönmüş kılların çıkartılması kadar bu kılların yerleşmiş olduğu yuvanın (kavitenin) de kapatılmasıdır.
Makatta kıl dönmesi belirtileri nelerdir?
Kıl dönmesi hastalığı sıklıkla kuyruk sokumunda görülür makat bölgesi kıl dönmesi hastalığının sık görüldüğü bir alan değildir. Ender olarak görüldüğünde benzer bulgular şişlik-akıntı ve ağrı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Ancak unutulmamalıdır ki makat bölgesinde bu tip belirtiler anal apsenin de belirtisi olarak görülebilir.
Kıl dönmesi olup olmadığı nasıl anlarız?
Kıl dönmesi bulunduğu alanda sürekli bir akıntı ve bu akıntıya bağlı kaşıntı yakınmaları olur. Bazen hastalığın ilk belirtisi apse şeklinde gösterebilir. Bu durumda da şiddetli bir ağrı, ateş ve ciddi bir ödem görülebilir.
Kıl dönmesi nasıl tedavi edilir?
Tedavide esas amaç hem hastalığın olduğu bölgedeki tüm kılların ve iltihap dokusunun (granülasyon) temizliği hem de bu alanda yeniden bir hastalığın görülmemesi için bu boşluğun kapatılmasıdır.
Evde kıl dönmesi nasıl geçer?
Evde kıl dönmesinin tedavisi yapılamaz. Ev içerisinde kılları çıkarmak amacıyla yapılacak bilinçsizce uygulamalar hastalığın biraz daha ilerlemesine ve daha zor tedavi edilebilir hale gelmesine neden olabilir.
Kıl dönmesine ne iyi gelir?
Burada tamamen kılların cilt altına yerleşmesi nedeniyle gerçekleşen bir durum olması nedeniyle krem veya yenilecek bir maddenin bunu ortadan kaldırması mümkün değildir. Ancak gerek cerrahi tedavi sonrasında gerekse de koruyucu önlem olarak alanı zeytinyağlı sabunlarla temizlenmesi ve dikkatlice yapılacak tüy temizliği (Jilet kullanılmadan) faydalı olur.
Kıl dönmesi çıkmazsa ne olur?
Kıl dönmesinin çıkmaması gibi bir durum olamaz. Sadece yetersiz bir biçimde müdahale edildiği anlamına gelir. Eğer bu şekilde müdahale edilirse maalesef hastalık biraz daha ilerler ve daha zor tedavi edilebilir bir hale dönüşebilir.
Kıl dönmesi zararı var mı?
Bulunduğu alanda iltihap ile karışık doku zedelenmesine neden olur. Vücut üzerinde sürekli iltihabi bir alan bulunmasına bağlı olarak kronik yorgunluk-halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca bazen akıntının ani kesilmesiyle apse gibi hastanın tüm konforunu bozarak acilen müdahale edilmesi gereken bir hale dönebilir.
Kıl dönmesi nasıl boşaltılır?
Bu amaçla geliştirilen birçok yöntem bulunmaktadır. Önemli olan hastaya en az zarar verecek, lokal anestezi ile bile gerçekleştirilebilecek şekilde bir operasyon ile kavitenin boşaltılmasıdır.
Kıl dönmesi için acile gidilir mi?
Kıl dönmesi hastalığı bazen kıl dönmesi apsesi şeklinde kendini gösterebilir. Bu durum ağrı, ateş ve ödem gibi son derece gürültülü bir tabloya neden olabilir. Hastalık eğer bu evreye gelirse acilen tedavi edilmesi gerekir.
Kıl dönmesi ameliyatsız tedavi edilir mi?
Hastalık hastaneye yatmaya gerek kalmaksızın, lokal anestezi ile ofis şartlarında etkin bir biçimde tedavi edilebilir. Burada önemli olan işlemi gerçekleştirecek olan cerrahın tecrübesi ve hastanın işlem sonrası önerilere uymasıdır.