Anorektal Cerrahide Lazer Tedavisi Genel Bilgi

İlk cerrahi uygulamaları içerisinde gerek hastalıkları yok etmek gerekse de kanamayı durdurmak gibi amaçlar ile ısı kullanılmıştır. Dokuların ısıya maruziyeti karşısında verdiği tepki eğer kontrollü olarak gerçekleştirilebilirse bunun bir çok avantajı olur.

Isının vücuda iletimi sırasında kullanılan teknoljilerden biri ve en günceli LASER uygulamalarıdır.  “light amplification by stimulated emission of radiation” ın kısaltması olan LASER’in kullanımı ile yüksek derecede bir ısı cerrahın kontrolünde dokuya aktarılarak kansız ve yan etki açısından düşük bir uygulama elde edilebilir.

LASER uygulamarı Genel Cerrahi pratiğinde genellikle Anal fistül, Hemoroid ve Pilonidal Sinüs gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Hastaların en büyük endişesi olan ameliyat sonrası ağrı bu uygulama ile en aza düzeye inmekte ve hastalar daha erken dönemde işlerine geri dönebilmektedirler. Burada hastalar açısından özellikle dikkat edilmesi gereken unsur, halen bu tedavi modalitesi konusundaki bilgi kirliliğidir. Unutulmamalıdır ki, bir tedavi aracı ne kadar iyi ve etkin olursa olsun uygun bir hasta-hastalıkda kullanılmaması durumunda sonuç başarısızlık olacaktır.    

Bu sitenin videolar bölümünde detaylı bir anlatım ile bir anal fistül olgusuna LASER Ablasyon uygulaması konusundaki videoyu izleyebilirsiniz.

 

Anorektal Hastalıkları Nelerdir?

Anorektal hastalıklar makat bölgesinde yerleşmiş toplumda görülme sıklığı oldukça fazla olan hastalıklar grubudur.

En Sık Görülen Anorektal Hastalıklar:

  • Hemoroidal Hastalık (Basur)
  • Anal Fissür (Makat Çatlağı)
  • Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi)
  • Anal Apse (Makat Apsesi)
  • Anal Fistül
  • Rektosel (Makat Fıtığı)
  • Anal Siğiller

 

Anorektal Hastalıkların Cerrahi Tedavisine Hangi Tıbbi Bölüm Bakar?

Bu hastalıklar Genel Cerrahi uzmanlarınca tedavi edilirler. Genel cerrahinin oldukça geniş bir yelpazede hastalık grubuna bakması nedeniyle bu tür hastalıklar tüm dünyada ve son yıllarda ülkemizde de  olduğu üzere bu alanda özel eğitim almış, bilgi ve tecrübe edinmiş “Kolorektal Cerrahlar” tarafından tedavi edilmektedirler.

 

Anorektal Cerrahide Lazer Tedavisi Nedir?

Lazer, ucunda odaklanmış enerji taşıyan bir sistemdir. Hayatımızın birçok alanında bu teknoloji kullanılmaktadır. Son yıllarda anal bölge hastalıklarının bazılarının tedavisinde de bu teknolojiden faydalanılmaktadır.

 

Anorektal Cerrahide Lazer Tedavisi Hangi Hastalıklara Uygulanır?

Hemoroidal Hastalık (Basur), Anal Fistül, Pilonidal Sinüs (Kıl Dönmesi) hastalıklarının tedavisinde lazer teknolojisinden faydalanılmaktadır.

 

Anorektal Cerrahide Lazer Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Anal bölge hastalıklarında lazer kullanımı konusunda çok ciddi bilgi kirliliği bulunmaktadır. Anal bölge hastalıklarının tümünde lazer uygulamaları ile mucizevi bir iyileşme olacağı algısı oluşturulmakta ancak bu durum gerçek ile örtüşmemektedir.

Anorektal bölge hastalıklarından;

  • Hemoroidal hastalık,
  • Anal fistül,
  • Pilonidal sinüs dışında lazer ile tedavi edilebilen başka bir hastalık bulunmamaktadır.

Ayrıca unutulmamalıdır ki bu hastalıkların da uygun evrede, lazer fayda görebilecek formda olması gerekmektedir. Yani lazer yönteminin başarısı bu yöntem için en uygun olan hastanın seçiminden geçmektedir.

 

Anorektal Cerrahide Lazer Tedavisinin Klasik Tedavi Yöntemlerinden Farkı Nedir?

Anal bölgede dar ve kendine özgü yapısı nedeniyle hastalık veya ameliyat esnasında oluşturulabilecek en küçük hasar sonrasında ciddi ağrı ve defekasyon problemlerine yol açabilmektedir.

Anorektal cerrahide kullandığımız lazer, bu amaçla üretilmiş olduğu teknoloji gereği, çevre dokuya minimal hasar vermektedir. Bu özelliği nedeniyle uygun hastalarda ve tecrübeli ellerde kullanılması ile ameliyat sonrasında hastaların en büyük endişesi olan ağrının minimal olması sağlanabilmektedir.

 


 

Sizlerden gelen sıkça soruları Prof. Dr. İlker Sücüllü cevaplıyor…

 

Lazerle Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu amaçla üretilmiş olan lazer probları ile tedavi yapılmaktadır. Hemoroidal hastalıkta hastalığın evresine göre özellikle ilk (evre1-2) hastalıkta yani sarkmanın belirgin olmadığı hastalıkta hafifi sedasyon altında kısa sürede işlem yapılabilmektedir.

 

Lazerle Hemoroid Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bu durum hasta olan pake (hemoroid memesi) sayısı ile ilişkilidir. Genellikle çok kısa süreler içerisinde (5-10 dk.) işleme tamamlanabilmektedir.

  

Lazerle Hemoroid Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Çok az ya da hiç olmamaktadır. Burada hedeflenen uygulamadan hemen sonra olan ağrıdan ziyade ilk dışkılama esnasında ortaya çıkabilecek ağrının azaltılması olup lazer tedavisi ile bu anlamda da son derece yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

 

Lazerle Hemoroid Tedavisi Sonrası Nüks Edebilir Mi?

Eğer uygun evrede lazer tedavisi kullanılmamış ise nüksler görülebilmektedir. Burada uygulayıcının (Cerrahın) tecrübesi ön plana çıkmaktadır.

 

Lazerle Hemoroid Tedavisi Kesin Çözüm Müdür?

Eğer doğru (lazer tedavisi için uygun) hastaya doğru şekilde (bu alanda tecrübeli bir hekim tarafından) bir uygulama yapılırsa başarı şansı çok yüksektir.

 

Lazer tedavisinin ortalama ameliyat maliyetine etkisi nedir?

Normal hemoroid ameliyatları için uygulanan tedavi maliyetlerine lazer kullanım ücretleri de eklenmektedir.