Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Yöntemi
İçindekiler:
- Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Yöntemi Nedir?
- Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Yöntemi Nasıl Yapılır?
- Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Yöntemi Sonrası Neler Olur?
- Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Yöntemi Riskleri Nelerdir?
- Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Ameliyatı Fiyatı Nedir?
- Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Sonrası Ağrı Olur mu?
- Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Sonrası İyileşme Nasıl Olur?
Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Yöntemi Nedir?
Bant ligasyonu (Boğma) yöntemi, hemoroidal hastalığın tedavisinde uzun zamandan beri güvenle kullanılan bir tekniktir. Teknik, halk arasında “Boğma” yöntemi olarak isimlendirilmektedir. Lastik Bant Ligasyonu (LBL) yöntemi ilk olarak 1958 yılında Blaisdell tarafından uygulanmıştır. Barron 1963 yılında günümüzde uygulamakta olduğumuz şeklini tarif etmiştir.
Uygulamanın en önemli avantajı hastaneye yatış gerektirmeden poliklinik koşullarında yapılabilmesidir.
Hemoroidler, içerisinde damar ve destek dokuları içeren yapılardır. Uzun süreli kabızlık, ishal, kötü beslenme ve tuvalet alışkanlıkları nedeniyle zaman içerisinde sarkma ve kanama gibi belirtilerle kendini gösteren “hemoroidal hastalık” adını verdiğimiz hale dönüşebilmektedir. Bu durumda pakeler (hemoroid memeleri) makattan dışarı sarkarak şikayetleri oluşumuna neden olmaktadır.
Hemoroidlerin ıkınma sırasında makattan dışarı sarkması sonra kendiliğinden içeri girmesi durumunda hastalık Evre 2 olarak sınıflandırılmaktadır. Bant ligasyonu yöntemi özellikle bu evrede bulunan hastaların tedavisinde etkin bir biçimde kullanılmaktadır.
Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Yöntemi Nasıl Yapılır?
Son derece pratik bir uygulamadır. Hemoroid pakesinin içerisine girebileceği bir aplikatör (uygulama tabancası), bir aspiratör ve bir de lastik bandın bulunması yeterlidir.
Gerekli anestezi (lokal anestezi) uygulaması sonrasında hastaya pozisyon verilir. Bir anal ekartör ile anal kanal açılarak hastalıklı hemoroid pakesi bulunur ve aplikatör içerisine aspiratör ile çekilir. Bu çekme işlemi sırasında aplikatörün tabancası ateşlenerek bandın hemoroid pakesinin pedikülüne (sap bölümüne) oturması sağlanır.
Uygulamadan hemen sonra hemoroid pakesinin sap bölümünde kendi kendine sıkmaya başlayan bandın etkisiyle boğulma başlar. Bu boğulma hemoroide giden kanın engellenmesi anlamına gelir ve bu alanda duyusal lifler olmaması nedeniyle bu durum hastada herhangi bir ağrıya neden olmaz.
Zaman içerisinde banddaki kendi üzerine sıkma işlemi devam eder ve hemoroidde nekroz (çürüme) süreci başlar. Yaklaşık 1 hafta kadar devam eden bu süreç sonrasında şikayetlere neden olan hemoroidler tamamen ortadan kalkmaktadır.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hastalığın evresinin bu tedavi yöntemi için uygun olup olmadığıdır. Bu süreçte hastanın dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir.
Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Yöntemi Sonrası Neler Olur?
Ağrısız bir şekilde kolayca yapılan uygulama sonrasında eğer bant doğru lokalizasyona yerleştirilmiş ise hastada işlem sonrası ağrı oluşmaz. Hatta işlemden sonra hastada şiddetli bir ağrı oluşmuş ise bu uygulamanın yanlış bir alana yapıldığı anlamına gelir ve hastanın tekrar acilen ameliyat edilmesini gerektirecek tehlikeli bir durumdur.
Bandın yerleştirilmesinden sonra hasta öneriler ile taburcu edilir ve takip süreci başlar. Takip süreci içerisinde hastada herhangi bir yakınmanın olmaması beklenir. Lastiğin boğmasıyla birlikte yaklaşık 5-7 gün içerisinde hemoroidde erime-çürüme (nekroz) meydana gelir. Bu çürüme tamamlandığında band kendiğinden dışkı ile birlikte düşer. Bu esnada hafif bir kanama da olabilir ki bu nedenle hastaların taburculuk esnasında muhakkak bilgilendirilmeleri gerekir.
Bant ile nekroze edilmiş hemoroidde fibrozis adını verdiğimiz iyileşme süreci başlar. Bu fibrozis ya da nedbeleşme sırasında yarada çekinti oluşacağı için sınırlı miktarda bulunan sarkma yakınması da bu vesile ile düzelebilir.
Ameliyat sonrası erken dönemlerde (ilk birkaç gün) anal kanal içerisinde ligasyon yapılmış banda bağlı olarak eksternal hemoroid pakelerinde şişme ödem görülebilmektedir. Bu dönemin rahat ve sorunsuz bir biçimde geçmesi için ödem çözücü ilaç tedavileri ve sıcak su uygulamalarına da azami özen göstermek gerekmektedir. Aynı şekilde tüm hemoroid hastalarına ameliyat olsun ya da olmasın muhakkak beslenme konusunda destek vermek büyük önem arzeder. Unutulmamalıdır ki hemoroidal hastalık sıklıkla yıllar içerisinde gerek kötü beslenme alışklanlıkları gerekse de kötü tuvalet alışkanlıkları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla sadece ameliyatı büyülü bir çözümmüş gibi görmemek ameliyat sonrasında tüm bu alışkanların düzeltilmesine odaklanmak gerekmektedir.
Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Yöntemi Riskleri Nelerdir?
Bant ligasyonu işlemi eğer doğru pakeye (hemoroid memesine) doğru şekilde yapıldı ise herhangi ibr risk içermemektedir.
Uygun anestezi koşullarında (lokal ya da sedasyon ancak hastanın hiç acı çekmeyeceği ve tamamen rahat olacağı şekilde) işlemin yapılmasına özen gösterilmelidir.
Lastik bant ligasyonu işlemi sonrasında en çok görülen komplikasyonlardan biri ağrıdır. Bandın yanlış lokalizasyona (dişli çizgi adı verilen duyusal sinir liflerinin bulunduğu alana) atılması ile oluşur. Genellikle süreç işlem sonrası rutin bir ağrı olarak algılanır ancak saatler içerisinde giderek artması nedeniyle hekime yeniden müracaat olur. Bu başvuru esnasında detaylı bir değerlendirme ile hasta mutlaka anestezi altında kontrol edilmelidir. Bu kontrol esnasında bandın bulunduğu yerden çıkartılması gerekir.
İşlemde en büyük risk kan sulandırıcı ilaç kullanımı olan hastalara azami özen göstermek gerekir. Bu hasta grubunda yukarıda detaylı bir biçimde yazmış olduğumuz, işlem sonrasında 5-7 gün içerisinde hemoroidin çürümesiyle birlikte mukozadan olan kanamalar daha fazla miktarda ve daha uzun süreyle oluşabilmektedir. Kan sulandırıcı dozlarının dikkatli bir biçimde ayarlanması ve koldan iğne şeklinde yapılan kan sulandırıcı uygulamalarının daha uzun süre tatbik edilmesiyle sorun yönetilebilir.
Lastik bant ligasyonu sonrası erken dönemde görülebilen bir diğer komplikasyon ise idrar sıkışması (retansiyonu) durumudur. Basit bir sonda uygulaması ile rahatlıkla sorun çözülebilmektedir. Bu komplikasyon genellikle çok fazla miktarda bant ligasyonu yapıldığında görülmektedir.
Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Ameliyatı Fiyatı Nedir?
Hemoroidal hastalık herkeste aynı şekilde davranan standart bir durum değildir. Hastanın yaşı, cinsiyeti, hastalığın akut mu kronik mi olduğu, belirgin yakınmasının sarma mı yoksa kanama mı olduğu gibi bir çok farklı parametreler bulunmaktadır. Bu durum uygulanacak ameliyat yönteminden, ameliyatda kullanılacak cihaz seçimine ve ameliyat sonrası hasta bakımına kadar da farklılıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Lastik bant ligasyonu özelinde de işlemin ameliyathanede mi yoksa poliklinik koşullarında mı yapılacağı, anestezi yönteminin seçimi fiyat konusunda farklılıkların oluşumuna neden olmaktadır.
Tüm bu bilgiler ışığında internet ortamında “5 dakikada ameliyat”, “….lira ile tüm sorunlarınızdan kurtulun” başlıklı bilgiler samimi olmayıp zaten sıkıntılı durumda bulunan hastanın aklını karıştırmaktan öteye geçmemektedir. Buna birde hijyen açısından kuşkulu sağlıksız ortamlarda yapılan cerrahi işlemleri de ekleyecek olursak sorunun ne kadar büyük olduğu anlaşılacaktır.
Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Sonrası Ağrı Olur mu?
Uygun bir biçimde yerleştirilmiş bant ligasyonu sonrasında ağrı olması beklenmez. Çünkü bandın yerleştiği alanda yani hemoroid memesinin pedikülünde (iç hemoroidlerin sap bölümünde) duyusal sinir lifleri bulunmamaktadır. Bu nedenle band doğru lokalizasyonda ise ağrı olmaz. Uygulamadan hemen sonra olan ufak tefek sızılar dışında bir oluşmaz.
Ancak bazı durumlarda bandın anal kanalda distale yani alt tarafa-çıkışa yakın bölüme yerleştirilmesi durumunda çok şiddetli bir ağrı meydana gelebilir. Bu tamamen teknik bir problemdir ve acilen çözülmesi gerekmektedir.
Yapılacak işlem anestezi altında hastanın değerlendirilmesi ve yanlış lokalizasyondaki bandı çıkartılmasıdır.
Hemoroid Lastik Bant Ligasyonu Sonrası İyileşme Nasıl Olur?
Lastik bant ligasyonu işlemi sonrasında öncelikle hemoroid pakesinde (memesinde) boğulma süreci başlar. Bandın elastik yapısı nedeniyle sürekli kendi üzerinde sıkılmasıyla bu süreç devam eder. Hemoroidin damar ve destek dokulardan oluşması nedeniyle bu boğulma hemoroide giden damarların tıkanmasına neden olur. Eğer bir organda damarsal bir tıkanma olmuşsa orada çürüme başlar. Vücudumuzun tüm bölümleri için genel geçer bir kural olan bu durum hemoroidler içinde geçerlidir.
Uygulamanın yapıldığı hemoroidlerde öncelikle bir şişme olur. Sonrasında şişme kendisini büzüşme ile gösterir. Bu büzüşmenin-küçülmenin sebebi hemoroidin çürümesine bağlıdır. Zaten tedavi noktasında da istediğimiz durum tam olarak budur.
Tüm süreçler tamamlandığında dışkılama ile birlikte band düşer ve mukozadan silik bir kanama meydana gelir.
Bu dönemden sonrada yarada fibrozis adını verdiğimiz nedbeleşme süreci başlar. Skar oluşumu-nedbeleşme yarada çekintiye neden olur ve böylece sarkma şikayetlerinde de bir miktar küçülme başlar.
Hemoroid lastik bant ligasyonu ne zaman düşer?
Lastik bant ligasyonu sonrasında yaklaşık 5-7 gün içerisinde bant kendiliğinden düşer. Bandın düşmesi gaita birlikte olur. Yani hastanın dışkılaması ile birlikte herhangibir acıya sebep olmadan düşer.
Boğulmuş basur nedir?
Bu ifade genellikle anal kanaldan dışarıya sarkmış ve o esnada anal kanal sfinkter yapısının (makat kasları) etkisiyle hemoroidin dışarıda kalması ve şiştikçe içeri girememesi nedeniyle boğulması durumuna verilen isimdir. Genel cerrahi pratiğinde acil müdahale edilmesi gereken, hastanın konforunu son derece olumsuz etkileyen, ağrılı bir durumdur.
Lastik bant ligasyonu uygulamaları içerisinde yapmış olduğumuz ise bu durumun anal kanal içerisinde hemoroidin ağrısız olan bölümünden uygun şartlar altında – uygun ekipman ile yapılmasıdır.
Kendiğinden olduğunda sonderece ağrılı olan bu durum cerrahi bir strateji ve teknik. İle hastanın ağrısız bir biçimde bu sıkıntıdan kurtulabileceği ameliyat yöntemine döner.