Hemoroidal Arter Ligasyonu Yöntemi

Hemoroidal Arter Ligasyonu Yöntemi

 

 

Hemoroid Arter Ligasyonu Nedir?

Hemoroidler, içerisinde damarsal yapılar ve destek dokulardan oluşan, anatomik olarak sindirim sistemimizin son bölümü olan anal kanal içerisinde yerleşik bulunan yapılardır. Genel kanı olarak yaşla birlikte oluştuğu düşüncesinin aksine yeni doğan bebeklerde de bulunan anüsün tam kapanması sağlamak gibi önemli görevleri vardır.

Hemoroidler ağırlıklı olarak damarsal yapılardan (toplar damar) oluşmaktadır. Yıllar içerisinde tuvalet alışkanlıklarında bozulmalar (süreklilik gösteren kabızlık-ishal atakları, uzun süre tuvalette oturma, tuvalet erteleme) beslenme şeklindeki değişiklikler (posasız gıda ile beslenme ve yetersiz sıvı tüketimi) gibi nedenlerle hemoroidler adına “hemoroidal hastalık” ismi verilecek şekilde hastalanırlar.

Bu hastalanmanın en önemli klinik etkisi sarkma (makattan dışarıya doğru) ve kanamadır. Hastalar sıklıkla bu iki şikâyet ile hekime başvururlar. Hastada ağrı ve ani başlayan şişlik yakınması varsa akut tromboze dış hemoroid akla gelir.

Hemoroidal hastalığın cerrahi tedavisinde birçok yöntem tarif edilmiştir. Tüm hastalıklı pakelerin (memelerin) çıkarılması (klasik hemoroid ameliyatı) bunlar arasında tarihsel olarak ilk tarif edilendir. Doku çıkarma işlemlerinin yapıldığı, anoderm (makatın hemen girişinde bulunan kıl içermeyen hassas alan) üzerinde yaralanmanın oluşacağı her ameliyat yöntemi doğal olarak ameliyat sonrasında çok şiddetli ağrı-kanama gibi yan etkileri de peşinde getirmektedir.

Latince anoderm olarak isimlendirilen anüsün hemen çıkışında cilt ile birleştiği noktaya hasar vermeksizin bu ameliyatların yapılması ameliyat sonrası konforu artıracağı için “Hemoroid Arter Ligasyonu” yöntemi 1996 yılında Morinaga ve arkadaşları tarafından tarif edilmiş ve o tarihten bu yana uygulana gelmektedir.

Yöntem bu amaç için geliştirilmiş bir dizi ekipman yardımıyla anal kanal içerisinden hemoroide giden damarların tespiti bulunması ve bağlanması şeklinde yapılmaktadır. Anodermde hasar oluşturmaması yöntemin en büyük artısını oluşturup ameliyat sonrası ağrı yok denecek kadar az olmaktadır.

Hemoroidal hastalığın tüm tedavi yöntemlerinde olduğu gibi uygun evredeki hasta en uygun tedavi yöntemlerinden biriyle tedavi edilmelidir. Bu son derece önemlidir. Zira daha basit yöntemlerle tedavi edilebilme olanağı olan bir hastaya bu tedavi yönteminin sunulması sonrasında başka problemlerin oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

 

Hemoroid Arter Ligasyonu Nasıl Yapılır?

Hemoroid arter ligasyonu yönteminde bu amaç için geliştirilmiş bir dizi ekipman kullanılır. Ucunda doppler cihazı olan bir anaskop anal kanal içerisine yerleştirilir ve hemoroide giden damar dopler kılavuzluğunda bulunur. Bu damar yine aynı proktoskopun haznesi içerisinde bulunan oluk içerisinden geçirilen cihazlar ve emilebilen bir dikiş materyali yardımıyla bağlanır. Bağlanma işleminden hemen sonra damar kan akımı yine dopler ile kontrol edilerek ligasyonun (damarın bağlanmasının) tam olup olmadığından emin olunur. Saat kadranları yönünde uygulamalar yapılır. Doppler cihazı saat 1 hizasında hemoroide giden damarın tespitini yaptıktan sonra bağlanması (ligasyonu) işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra bu işlem 3-5-7-9-11 hizalarına da uygulanır. Yöntem bu kadarlık uygulama ile birlikte hemoroidin dolaşımını bozacağı için kısa süre içerisinde küçülmesini sağlar. Eğer sarkma şikâyeti belirgin olan bir hemoroidal hastalık varsa bu hastalara ek olarak adına peksi dediğimiz hemoroidin asılma işlemi de prosedüre eklenerek maksimum verim alınması sağlanabilmektedir. Peksi uygulamasının her pakeye yapılmaması, sadece sarkma şikayetinin ön planda olduğu pakelere uygulanması büyük önem taşır. Zira bu işlemin kontrolsüz bir biçimde çok fazla sayıda gerçekleştirilmesi tenezm dediğimiz (makatta dolgunluk) şikayetlere neden olabilmektedir.

Piyasada hemoroidal arter ligasyonu yapılabilmesi için geliştirilmiş birçok cihaz bulunmaktadır. Bu cihazların birbirine göre avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurularak cihaz seçimi yapılmalıdır. Uygun cihaz ile uygun evrede yapılan işlemin başarısı doğal daha yüksektir.

Cerrahlar arasında pek sık kullanılmayan bir cihaz olması nedeniyle kullanımı sırasında tecrübe ön planda olmaktadır.

 

Hemoroid Arter Ligasyonu Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hemoroidal hastalığın cerrahi tedavisinde, diğer tüm yöntemlerde olduğu gibi uygun hastaya (uygun evrede) uygun tedavi yöntemini belirlenmesi başarılı bir tedavi konusunda anahtar rol oynamaktadır. Tecrübe bu seçimin daha sağlıklı bir biçimde yapılmasına olanak sağlamaktadır. Doğru bilinen yanlışların çok olduğu böyle bir hastalıkta, hastalarımızın çevrelerinden veya internet ortamından etkilendikleri bir tedavi yöntemine şartlanarak geldikleri de düşünülecek olursa başarılı bir tedavi için mutlaka hastaya detaylı bilgilendirme yapılmalıdır. Hemoroidal hastalığın tedavisinde bir tane mucizevi bir yöntemden bahsetmek mümkün değildir. Ameliyat içerisinde bile aynı hastayı birkaç ameliyat yöntemiyle birlikte tedavi etmek gerekebilmektedir.

Ameliyat öncesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise hastalığın akut evrede olmadığından emin olunmasıdır. Aşırı derecede dilate şişkin ve ödemli bir pakenin (memenin) varlığında bu tedavi yönteminden medet ummak çok mantıklı değildir. Bu durum hemoroidal hastalığın diğer tüm tedavi yöntemlerinde de benzer şekildedir. Bu ameliyat planlaması yapılan hastalarda eğer şartlar uygun ise acele davranmayıp öncelikle medikal tedavi ve diyet ile mevcut durumun yatışmasını sağlamak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

 

Hemoroid Arter Ligasyonu Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hemoroidal hastalığın cerrahi tedavisinden sonra hastalarımızın üzerine düşen yapması ve yapmaması gereken bir dizi öneriler bulunmaktadır.

Yapılan tedavinin uzun süreden beri var olan kronik bir durumun kontrolü için yapıldığı düşünülecek olursa bu durumun ortaya çıkmasına neden olan beslenme ve tuvalet alışkanlıklarının azami özen gösterilmesi hem ameliyatın başarısını artıracak hem de ameliyat sonrası dönemin daha konforlu geçmesini sağlayacaktır.

Ameliyat sonrası uzun süre tuvalette kalınmaması, aşırı ıkınılmaması büyük önem arz etmektedir. Özellikle peksi (asma işlemi) yapılan hastalarda makatta dolgunluk ve sürekli büyük abdest varmış gibi bir his oluşabilmektedir. Bu durumun geçici olarak olabileceği bunu gidermek için ıkınılmaması gerektiği ifade edilmeli ve ameliyat sonrası düzenlenecek olan ödem çözücü tedaviler ile şikâyet giderilmeye çalışılmalıdır. Tenezm (rektal dolgunluk) bazen ameliyat içerisinde aşırı uygulamalar gibi nedenlerle aşırı şikâyete neden olup sonrasında yeni bir ameliyat ile bu dikişlerin rahatlatılması gerekebilmektedir.

 

Hemoroid Arter Ligasyonu Riskleri Nelerdir?

Hemoroidal arter ligasyonu ameliyatından sonra en sık görülen şikayetlerden biri tenezm (rektal dolgunluk hissi) hissidir. Genellikle asma işleminin aşırı biçimde yapılması nedeniyle gelişen bu komplikasyon hastanın konforunu son derece olumsuz etkileyen bir durumdur. Ameliyat içerisinde sadece sarkmanın belirgin olduğu pakelere asma işleminin yapılması ve mümkün olan en az sütürün (dikiş) kullanılması bu riskin azaltılmasında büyük önem taşımaktadır.

Ameliyat sonrası görülebilen kanamalar sık olmamakla birlikte hemoroidlerin travmatize edilmesinden kaynaklanmaktadır. Az miktarda ameliyat sonrası erken dönemde oluşacak bu şekilde bir kanama normal olarak kabul edilebilir. Ancak kanamanın devamlılık göstermesi müdahale gerektirebilmektedir.

Bir diğer risk ise eğer uygun evrede uygun bir endikasyon ile yapılmamış ise bu hastalarda erken dönemde nüksler (hastalığın yinelenmesi) sıkça görülebilmektedir.

 

Hemoroid Arter Ligasyonu Fiyatı?

Hemoroidal hastalığın birçok farklı teknik ile gerçekleştirilebilen ameliyat uygulamaları vardır. Tüm bu ameliyat yöntemleri içerisinde Hemoroid arter ligasyonu teknolojik olarak görece yeni kullanıma girmiş olan tedavi yöntemlerindendir. Yapılabilmesi için bu amaçla özel olarak üretilmiş olan ekipman gerektirmektedir.

Bu girişimin ücreti konusunda hemoroidal hastalığın tüm tedavi yöntemlerinde olduğu gibi ciddi bir bilgi kirliliği bulunmaktadır. Güvenilir bir merkezde işlemin ve kullanılacak teknolojik ekipmanın detaylı bilgisinin paylaşılması sonrasında ücretlendirme bilgisi detaylandırılabilir.

 

Damar Ligasyonu Nedir?

Damar ligasyonu genellikle hemoroidal hastalığın cerrahi tedavisi amaçlı yapılan bir ameliyat yönteminin kısa adıdır. Kelime anlamı olarak ligasyon bağlamak anlamına gelmektedir. Burada kast edilen hemoroide giden damarın bağlanmasıdır.

 

Bant Ligasyonu İşlemi Süreci Nasıldır?

Bant ligasyonu hemoroidal hastalığın cerrahi tedavisinde ofis prosedürü olarak nitelendirilen, bir aplikatör yardımıyla hemoroid pakesine uygulanması ve bandın hemoroidi boğması ile gerçekleştirilen bir ameliyat yöntemidir.

Uygulama sonrasında hemoroid boğulur (dolaşımı bozulur) ve yaklaşık 5-7 gün içerisinde nekroze (çürüyerek) olarak ortadan kaybolur. İşlemin başarısı uygun evredeki hastaya yapılmasında yatar.

 

Ligasure Hemoroid Ameliyatı Nedir?

Hemoroid ameliyatı yapılırken kullanılan bir cihazın adıdır. Burada kast edilen klasik yöntemle yapılan bir hemoroid ameliyatıdır. Ligasure denilen cihaz teknik olarak mühürleme yapmakta ve bu şekilde kanamasız bir ameliyatın yapılabilmesini sağlamaktadır. Hastalıklı hemoroid dokusu çıkarıldıktan sonra oluşan defekt örülerek kapatılabilir ya da açık bırakılarak iyileşmesi sağlanabilir.

 

Önceki BlogHemoroid Tedavisinde Doppler Guided Lazer (HeLP) Yöntemi
Sonraki BlogHemoroid Lastik Bant Ligasyonu Yöntemi