Anal Apse

 

Anal Apse Nedir?

Makat bölgesinde oluşan, ciddi ağrı ve ateş bulguları ile hastanın konforunu son derece bozan, acil cerrahi müdahale edilmesi gereken bir makat bölgesi hastalığıdır.

 

Anal Apse Neden Oluşur?

Anal apseler sıklıkla anal bölgede yerleşmiş ve görevi büyük abdestin çıkışı esnasında makat bölgesinin kayganlaşmasını sağlayan salgı üreten bezlerin iltihaplanması nedeniyle oluşmaktadır. Bu sebebin dışında iltihabı bağırsak hastalıklarında (Crohn hastalığı), tüberküloz ve anal bölgeye alınan radyoterapi uygulamalarından sonrada hastalık görülebilmektedir.

 

Anal Apse Belirtileri Nelerdir?

Anal bölgede şiddetli ağrı ve dolgunluk hissi hemen hemen tüm hastaların ortak belirtisidir. Bu belirtiler ile sıklıkla hemoroidal hastalık ile karışabilmekte ve hekime geç başvurular olabilmektedir. Bu en sık görülen iki belirtinin dışında ateş, kırgınlık ve hissi ve defekasyon sırasında zorlanma diğer belirtilerdir. Eğer apse kendiliğinden drene olacak olursa şikayetlere anal bölgede kötü kokulu akıntı da eklenmektedir.

Burada vurgulanması gereken en önemli konulardan biri de makat kaslarının hemen üzerinde oluşan supralevator olarak da adlandırılan apse türüdür. Bu apseler görece az görülmekle birlikte derin yerleşimli olmaları nedeniyle dışarıdan bakı ile teşhis edilmekte ve tanısı çok geç konabilmekte ve hayati tehlike oluşturabilmektedirler.    

 

Anal Apse Nasıl Tedavi Edilir?

Tüm apseler tespit edildikleri anda etkili bir biçimde drenaj ile tedavi edilmelidir. Anal bölgede ortaya çıkan apselerin ise sonrasında anal fistüle dönme ihtimalleri nedeniyle bu drenaj daha büyük önem arz etmektedir. Bir apsenin enjektör ile drene edilmesi veya antibiyotik verilerek geçmesinin beklenmesi cerrahi açıdan asla kabul edilemez.

 

Anal Apseler Tedavi Edilmezlerse Ne Olur?

Anal apseler etkili bir biçimde tedavi edilmezlerse anal fistül dediğimiz anal apselerin kronik formu olarak da niteleyebileceğimiz hale dönüşür. Ayrıca anal apseler ne yazık ki sık tekrarlama özelliğine sahiptirler. Bu durum, hastalık anal fistül haline döndükten sonra bile ortaya çıkabilmektedir.

 

Anal Apseye Sıcak Su Uygulaması İyi Gelir Mi?

Anal bölge hastalıklarında, sıcak su uygulamaları “termo sfinkterik refleks” adını verdiğimiz anal kaslarda gevşeme etkisi ile anal fissür (makat çatlağı) veya hemoroidal hastalık (basur) gibi hastalıklarda gerçekten etkin bir ağrı azalması sağlayabilmektedir. Ancak anal apselerde sıcak su uygulamalarının yeri yoktur. Özel durumlarda, etkili bir biçimde yapılacak drenaj sonrasında hekim önerisi ile pansumana amaçlı kullanılabilir.

 

Anal Apse Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Apsenin drenajı sonrasında hastada çok ciddi bir biçimde rahatlama olmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken konu bu anlık rahatlık hissinden ziyade, drenajı etkili biçimde yapıldıktan sonra hastalığın anal fistül dediğimiz kronik forma ulaşmasının engellenmesi için sık aralıklar ile kontrol edilmesi gerektiğidir.

 

Anal Apseye Hangi Krem İyi Gelir?

Anal apsenin drenajı sonrasında bazı özel durumlarda kullanılan kremler dışında krem tedavisinin anal apse tedavisinde kesinlikle yeri yoktur. Burada kulaktan dolma bilgiler ile bazı krem uygulamalarının yapılması ne yazık ki apsenin ilerlemesine ve anal bölgede çok daha fazla tahribata yol açmaktadır.

 

Anal Apse Kendi Kendine Geçer Mi?

Anal apseler kendiliğinden geçmezler. Apseler eğer hekime müracaat edinmemiş ise kendiliğinden perfore (delinme-boşalma) olarak boşalırlar. Bu boşalma sonrasında hastada anal akıntı ile birlikte geçici bir iyilik hali oluşur ancak kendiliğinden olacak olan boşalma ile izlenen apselerde tekrarlama ve anal fistüle dönme olasılıkları daha fazladır.

 

Önceki BlogHemoroid Tedavisinde Doppler Guided Lazer (HeLP) Yöntemi
Sonraki BlogAnal Fistül Tedavisi

 

İstanbul’da Ataşehir Medicalpark ve Ataşehir Memorial anlaşmalı hastanelerimizdir. Özel Sağlık Sigortaları (ÖSS) ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Telefon / WhatsApp: 0545 125 20 20

Prof. Dr. İlker Sücüllü Muayenehanesi: Brandium Residence, Dereboyu Caddesi R5 Blok Daire:32 Ataşehir / İstanbul

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2024 Prof. Dr. İlker Sücüllü. Tüm hakları saklıdır. | Powered by MMA.

Son Güncellenme Tarihi: 13-07-2024 11:28:40
Whatsapp