Anal Siğil (Anal Kondilom)
İçindekiler:
- Anal Siğil (Anal Kondilom) Genel Bilgi
- Anal Siğil (Anal Kondilom) Nedir?
- Anal Siğil (Anal Kondilom) Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?
- Anal Siğil (Anal Kondilom) Risk Faktörleri Nelerdir?
- Anal Siğil (Anal Kondilom) Belirtileri Nelerdir?
- Anal Siğil (Anal Kondilom) Tanı Testleri Nelerdir?
- Anal Siğil (Anal Kondilom) Tedavi Yöntemleri
- Makatta Siğil Kendiliğinden Geçer Mi?
- Perianal Siğil Nasıl Bulaşır?
- HPV Ne Kadar Sürede Geçer?
- Makatta Çıkan Her Siğil HPV Midir?
Anal Siğil (Anal Kondilom) Genel Bilgi
Bir tür virüs (İnsan Papilloma Virüsü) grubu ile genital veya anal cilt üzerinde küçük çıkıntılar şeklinde ortaya çıkan bulaşıcı enfeksiyonlardır. Cilt üzerinde zamanla çoğalarak pembe renkli karnı bahara benzeyen yapıda kümelenmiş bir hale gelirler. Sıklıkla genç erişkinlerde görülür. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişilerde daha sık görülmektedir.
Anal Siğil (Anal Kondilom) genellikle cinsel ilişki sonrası bulaş olur ancak ortak havlu, tıraş makinası kullanımı gibi nedenlerle de bulaş olabilir. Bulaş sonrası hastalığın ortay çıkması için 4-8 hafta gibi bir sürenin geçmesi gerekir. Hastaların makatta kaşıntı, kanama (tahrişe bağlı) akıntı gibi yakınmaları olur. Hastalığın tipik görünümü nedeniyle tanıyı koymak son derece kolaydır. Tanı esnasında siğilin şekli, yapısı ve yerleşim yeri uygulanacak tedavi seçimini belirler. İlaçlarla tedavi, Koterizasyon, dondurma işlemlerine kadar birçok tedavi yöntemi vardır. Tedavi sonrası hastalığın yinelemesi konusunda dikkatli olunmalı, kontrol ihmal edilmemelidir.
Anal Siğil (Anal Kondilom) Nedir?
Human Papilloma Virüs (HPV) adı verilen bir virüsün neden olduğu, ciltten kabarık bazen tek sayıda bazen de birden fazla sayıda görülebilen, bulaşıcı hastalığın makat bölgesinde yerleşmiş formuna Anal kondülom (siğil) adı verilmektedir. Özetle; Anal Siğil (Anal Kondilom) hpv virüsünün neden olduğu bulaşıcı hastalığın makat bölgesinde yerleşmiş formudur.
Anal Siğil (Anal Kondilom) Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?
Hastalık sıklıkla cinsel yolla bulaşmaktadır. Ancak bu durum tek bulaş şekli değildir, tuvaletten, kötü hijyen alışkanlıkları (ortak epilasyon malzemesi kullanımı vb.) gibi nedenlerle de bulaş olabilmektedir. Virüs, bulaşımı sonrasında bazen herhangi bir semptom (belirti) göstermeksizin latent (gizli) kalabilir. Anal ve genital bölge gibi nemli bölgeler hastalığın ortaya çıkması için uygun yerlerdir.
Anal Siğil (Anal Kondilom) Risk Faktörleri Nelerdir?
En sık görülen risk faktörü yine HPV bulaşlı bir partner ile olan cinsel ilişkidir. Anal bölgede HPV enfeksiyonu olması kişinin bu yol ile bir ilişkiye girdiğini veya erkek ise homoseksüel olduğu anlamına gelmez. Normal cinsel ilişki sonrasında da anal siğiller görülebilmektedir. Diğer risk faktörleri arasında, sık cinsel partner değiştirme, homoseksüel ilişki sayılabilir.
Anal Siğil (Anal Kondilom) Belirtileri Nelerdir?
Sıklıkla ilk belirti gözle görülebilen, ağrısız ciltten kabarık küçük çıkıntılardır. Başlangıç döneminde tek olarak görülen bu küçük çıkıntıların sayısının artması ile lezyonun olduğu alanda kaşıntı bu kaşıntıya bağlı kızarıklık ve akıntı bazen de küçük enfeksiyonlara bağlı cilt altı apseleri görülebilir. Anal siğiller bazen lokal olarak son derece büyürler ve anal kanal çıkışını tamamen kapatarak bir şekle gelebilirler (Buschke – Lowenstein Tümörü).
Anal Siğil (Anal Kondilom) Tanı Testleri Nelerdir?
Anal kondülomda, özellikle yüksek risk grubundaki hastalarda aynı kadınlardaki rahim ağzı kanserlerinde olduğu gibi tedavi öncesi anal smear ile değerlendirme yapılabilir. Bu uygulamaya nadiren ihtiyaç duyulmaktadır, gözle rahatlıkla görülebilen bir siğilin derhal tedavi edilmesi gerekir.
Anal Siğil (Anal Kondilom) Tedavi Yöntemleri
Kondülom tedavisinin temelinde kondülomun tamamen ortadan kaldırılması amaçlanır. Bunun için sıklıkla koterizasyon (yakma) ya da kriyoterapi (dondurma) gibi yöntemler kullanılabilmektedir. Söz konusu olan anal kondülomlarda ise özellikle anal kanal içerisinde yerleşmiş olan kondülomların gözden kaçırılmaması gerekmektedir. Bunun için hafif anestezi altında anal kanalın bir ekartör yardımıyla genişletilerek incelenmesi çok önemlidir.
Makatta Siğil Kendiliğinden Geçer Mi?
Çok ender olarak kendiliğinden kaybolma görülebilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bir siğil oluşumuyla başlayan süreç sıklıkla diğer siğillerinde oluşmasıyla devam etmektedir. Bu nedenle siğiller ortaya çıktıkları anda tedavi edilmelidirler.
Perianal Siğil Nasıl Bulaşır?
Sıklıkla cinsel temas ile bulaşır. Burada söz konusu olan temasın anal yolla olması şart değildir. Normal bir cinsel ilişki sonrasında da anal siğiller görülebilmektedir. Bunun yanı sıra epilasyon sonrası (jiletle / ağda ile vb.) bu bölgedeki cildin hassaslaşması siğilin oluşması için kolaylaştırıcı bir faktör oluşturmaktadır.
HPV Ne Kadar Sürede Geçer?
Uygulanacak etkili bir tedavi sonrasında kısa sürede hastaneye yatış olmaksızın, ağrısız bir biçimde hemen geçer. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sık tekrarlayan bir hastalık (tedavi sonrasında da) olması nedeniyle kontroller ihmal edilmemelidir.
Makatta Çıkan Her Siğil HPV Midir?
Eğer söz konusu lezyon basit bir cilt katlantısı değilse farklı alt tipleri ile de olsa her siğil HPV kaynaklıdır.